Strict Standards: Declaration of Separator::render() should be compatible with Page::render(&$current_page) in /customers/1/6/c/seikyukai.se/httpd.www/skk.php on line 454 Historik

Historik

Bågen har i Japan, som i de flesta kulturer, en mycket lång historia. Den speciella långa och asymmetriska formen förefaller att ha används det mesta av den kända historien. Det enda egentliga undantaget till detta är en relativt kortare period då kinesiska tankar runt bågskyttet introducerades. Man tog till sig det kinesiska tankarna men återgick till traditionella bågform.

Bågen har haft och har fortfarande många funktioner i den japanska kulturen. Den används för jakt, krig, sport samt (religiösa) ceremonier. Denna rika bakgrund har i mångt och mycket färgat av sig på det som i dag kallas kyudo.

Ursprungligen var bågen krigarens främsta vapen. Svärdet tog man till när pilarna var slut eller för att man någon annan anledning inte skjuta. I takt med att krigets strategi och taktik förändrades så förändrades även synen på vapnen. Svärdet tog allt mer över som krigarens främsta vapen och blev slutligen ”krigarens själ”. Dödstöten för bågen kom under 1540-talet med muskötens införande.

Rent krasst kan man säga att vem som helst kan lära vem som helst att skjuta med en musköt på kort tid. För att bli en bra bågskytt krävdes (och krävs) det lång träning. Detta trots att, åtminstone inledningsvis, bågen var vida överlägsen musköten både vad gäller skjutlängd och precision samt att den inte var väderkänslig på samma sätt som musköten vad gäller regn.

Under historien har det naturligtvis skett en utveckling av både utrustning och skjutteknik. Några viktiga förändringar är att man under Kamakura-perioden (1192-1333) började använda en handske för att hålla strängen. Denna handske var dock i stort en vanlig ridhandske – man måste ju kunna använda svärdet också. Utvecklingen till dagens skjuthandske (yugake) skedde i huvudsak under 1600-talet. Den främsta drivkraften var de många olika tävlingarna i ”mängdskytte” som hölls under denna period (samtidigt som behovet av att samtidigt kunna använda ett svärd mer eller mindre försvann).

En annan stor förändring skedde under 1500-talet då yugaeri infördes. Yugaeri innebär att bågen roterar i handen när man skjuter så att strängen efter avlossad pil ligger mot armens utsida. Yugaeri tillför (åtminstone) två aspekter: mer kraft genom att man även drar bågen i sidled och inte bara rakt bakåt, en ökad precision då rotationen kompenserar för det faktum att pilen ligger ”snett” då den ligger längre ut från centrum vid bågen än vid strängen.

Det sista steget i denna utveckling är "Do" i Kyudo, dvs användandet av båskyttet som en "Väg".

www.seikyukai.se