Utrustning

Yumi (Båge)
Den japanska pilbågen (yumi), har knappast förändrats alls under de senaste 2000 åren. Den är egentligen en asymmetrisk långbåge. Den är exceptionellt lång (långt över 2 meter), och är asymmetrisk så till vida att greppet är placerat på två tredjedelars avstånd från den övre spetsen. Detta ger skytten möjligheten att skjuta stående, knästående eller till häst (yabusame).

Bågen är traditionellt byggd av bambu och trä. Men idag görs de av andra material också, som glasfiber eller karbonfiber. Orsaken för dessa andra material är att en bambubåge är väldigt klimatkänslig och kan ganska lätt skadas av oerfarna skyttar. Strängen är traditionellt av hampa, men idag använder man oftast en blandning av hampa och kevlar.

Bågens längd och styrka baseras på skyttens längd och erfarenhet. Alla skjuter till vänster, oavsett om man är höger- eller vänsterhänt.

Man måste lära sig ett speciellt grepp (tenouchi) för att öka skyttets säkerhet, skönhet och träffsäkerhet. Ibland använder man fudeko (risaska) som talkpuder för att åstadkomma det korrekta greppet.

Ya (Pilar)
Även pilarna är traditionellt gjorda av bambu, med rovfågelsfjädrar. Men idag använder man pilar av aluminium eller karbonfiber, om man inte har bambubåge. Fjädrarna är ofta av kalkon eller gås.

Vanligtvis skjuter man med två pilar. En som snurrar medsols och en som snurrar motsols, vilket beror på fjädrar från höger eller vänster vinge. Pil nummer två hålls i höger hand (stränghanden).

Pilens längd baseras på skyttens draglängd (yazuka), och förvaras i ett cylindriskt koger som inte bärs under skyttet.

Yugake (Handske)
För att greppa strängen i kyudo används en handske. Handskens tumme är hård och har en skåra (tsurumakura) som greppar strängen. Det finns olika typer av handske; tre-, fyr- eller femfingershandske. De flesta använder den tre eller fyrfingriga varianten. Handskarna är anpassade till den individuella skyttens hand.

Handskens syfte är att göra det möjligt för skyttens stränghand att vara helt avslappnad, för att inte störa släppet av pilen, så att den kan uppnå maximal hastighet och träffsäkerhet.

Friktionen som krävs för att hålla i strängen ordentligt i handsken skapas av giriko (ett hartspulver) på tummen. (Man använder ingen fingerstyrka.) Det här pudret skyddar också de aktiva områdena på handsken från att slitas ut. En bra handske kan hålla i årtionden.

Kläder
Kyudoskyttar bär traditionell japansk hakama (byx-kjol), keikogi (träningsskjorta), obi (maggördel) och tabi (japanska sockor).  Vid lite högre grader använder man ofta kimono istället för träningsskjorta. Kvinnor använder dessutom en muneate (bröstskydd) som skydd från strängen.

Förutom grundutrustningen finns en uppsjö av saker ämnade för skydd och underhåll av utrustningen.

Vanligtvis köper man utrustningen från Japan, men kan också köpas från några andra länder. Vi hjälper nya medlemmar med deras första inköp för att se till att man väljer rätt utrustning.